Bouwfase 3 – 1

3 september 2009

Zoals in bouwfase 2 aan aangekondigd, de voorbereidingen zijn getroffen voor een fase 3.

De bedoeling van fase 3 is een rangeerterrein waar de treinen kunnen staan die even niet in gebruik zijn. Nu hadden we al een viertal sporen die stroomloos gemaakt konden worden om treinen te parkeren, maar ondertussen hebben we al zoveel loc’s dat we ruimte tekort komen. Met wat passen en meten kwamen we tot de conclussie dat het wel erg leuk zou zijn om fase 3 nog verder uit te breiden met een omloop van ruim 7 meter (rode deel in de tekening).

Het financieel opperhoofd heeft toestemming gegeven dus de voorbereidingen kunnen getroffen worden, een vrieskist die in de weg stond is verhuisd naar de tussenverdieping, de hele buitenmuur moet vrij gemaakt worden zodat fase 3 aangelegd kan gaan worden. Een aanhanger vol troep is afgevoerd, niets staat meer in de weg om met fase 3 van start te gaan.

De laatste hand wordt gelegd aan bouwfase twee, binnen nu en een maand hopen we het heugelijke feit te vieren dat fase 2 compleet is afgerond! Uiteraard zal dit gevierd gaan worden met de welbekende Jagermeister. Ondertussen, na het vrij maken van de zolder, wordt er nagedacht over de aanpassingen die nodig zijn om fase 3 technisch werkend te gaan krijgen, met 13 nieuwe wissels en een derde bedieningspaneel heeft dit nog al wat impact.

Het traject in fase 3 wordt zo groot dat besturing vanaf de huidige besturingskasten zo goed als onmogelijk wordt. Daarom is besloten om voor fase 3 een 3e besturingskast te bouwen. Deze besturingskast bedient alle wissels die in dit bouwplan zijn gepland. De bestaande besturingskasten besturen de wissels zoals in de oude situatie al was gebouwd.

De snelheidsregeling van de treinen blijft vanaf elke besturingskast mogelijk, ongeacht waar de trein zich bevindt. De bestaande schakelaars in de oude besturingskasten die de rijrichting en kastvoorkeur bepaalde, worden vervangen door druktoetsen die een elektronische schakeling aanstuurt om de voorkeuze te bepalen.

Deze schakeling heeft het voordeel dat de snelheidsregeling en rijrichting van een trein alleen kan worden ingesteld door de besturingskast die als voorkeur is ingesteld. Door middel van een LEDje is te zien welke besturingskast een bepaald spoor bediend.

Dit heeft wel ingrijpende gevolgen voor de huidige bedrading van de besturingskasten. Deze moeten geheel aangepast worden. In het hoofdstuk techniek is een alinea toegevoegd over de verdere technische impact van dit verhaal.

15 oktober 2009

Bouwfase 2 is officieel afgerond, de voorbereidingen voor fase 3 zijn in volle gang, zolder vrij maken, tekeningen compleet maken, technische plannen maken en een stuklijst samen stellen voor het nieuwe materiaal. Binnenkort kunnen de vloerplaten gelegd worden, daarna is het wachten tot 28 november, de eerst volgende Trix clubdag waar we de benodigde inkopen kunnen gaan doen.

4 november 2009

Het is woensdag, dus weer de gebruikelijke treinenavond. Vandaag niet op het adres waar het treinemplacement bevindt maar bij zoon Marcel die zich sinds 3 weken de trotse vader mag noemen van Sander. Dus hij heeft thuis andere verplichtingen. Wij feliciteren hem met de pasgeboren zoon.

Vanavond is de inventarisatie gemaakt van de benodigde rails voor fase 3. Dit alles onder het genot van de gebruikelijke Jägermeister (mag natuurlijk niet ontbreken…) en lekkere gehaktballetjes.
Wat hebben we zoal nodig:

Naam:
Nodig:
Wissel links
5
Wissel rechts
9
Engelse wissel
1
Bocht R1 30
23
Bocht R1 30 aansluit
1
Recht 183.5
94
Recht 88
1
Recht 134.3
1
Recht 94.2
6
Recht 30.1
1

Dat wordt dus zoeken op Marktplaats. Wie weet is er nog het één en ander in de aanbieding. Ja hoor, een aanbieding met veeeeeel rails en wissels. Praktisch volledig hetgeen we nodig hebben. Dus bellen naar de adverteerder en na enig heen en weer gebel is de zaak beklonken. Dat wordt een ritje richting Limburg.
Nog 3 wissels rechts komen we tekort. Dus 28 november gaan we de Trix Express-beurs maar weer eens opzoeken die dit keer in het zuiden van het land (Mierlo) wordt gehouden.

Als we alles bijelkaar optellen (fase 1, 2 en 3) dan komen we tot een totaallengte van ongeveer 81 meter rails…. Dus ook 81 meter bovenleiding zelf fabriceren met de nodige portalen.

12 november 2009
Afgelopen vrijdag het ritje naar Limburg gemaakt, op marktplaats hadden we een grote hoeveelheid rails en wissels gevonden, woensdagavond weer de wekelijkse treinenavond dus de hoogste tijd om het gekochte te inventariseren en in de woonkamer fase 3 als proef uit te leggen zodat bekeken kan worden wat we nog tekort komen en moeten aanschaffen tijdens de eerstvolgende Trix Express clubdag.

Na een avondje “proef leggen” is het altijd weer interessant wat er van het originele plan is overgebleven. Hoever kunnen we veranderingen doorvoeren zodat het maximale uit het beschikbare materiaal gehaald wordt, is het technisch haalbaar en niet onbelangrijk, blijft het betaalbaar.

Na wat discussies en kleine maar aardige aanpassingen is fase 3 goedgekeurd en staat het op papier.
Zie ook de afbeelding boven aan deze pagina of in het fotoalbum.

24 november 2009

Afgelopen week zijn we druk geweest met het verder opruimen van de zolder zodat we ruimte krijgen om fase 3 te kunnen bouwen. Weer een aanhanger vol versterkers, platenspelers en wat al niet meer afgevoerd. Apparatuur uit de tijd dat ik met zoon Marcel en Robert een drive-in discotheek runde. Dat weggooien doet pijn hoor (snik). Maar ja, als het al jaaaaaren op zolder ligt en er gebeurt niets mee, dan is het beter om het maar weg te doen.

De vorderingen van het ontwerp van fase 3:
In het laatste ontwerp zijn enkele wijzigingen aangebracht:
Marcel heeft bedacht dat de brug rechtsboven in het rechte deel van de rails een hangbrug moet worden. Hij gaat deze zelf bouwen en zal ongeveer 75 cm lang worden.
Het ontwerp van de brug is nog niet helemaal af, dus dat houden we nog even geheim. Maar de eerste opzet ziet er veelbelovend uit.

In de huidige tekening heb ik een foto toegevoegd van een stukje bestaand deel van fase 1. Hierop is te zien dat het nieuwe parcours vanaf de wissel een rare kronkel moet maken omdat het spoor precies langs de watermolen gaat als we rechte rails gaan leggen. De “bewoners” van de watermolen hebben protest aangetekend en het plan is enigszins aangepast. Bewoners blij, alleen gaat het ten koste van een stukje groen.

Aanstaande zaterdag 29 november is het weer treinenbeurs, dus dat wordt een ritje richting Brabant (Mierlo) om de noodzakelijke tekorten aan te vullen.

24 December 2009
Het is kerstavond, het jaar loopt weer ten einde. Een enerverend jaar voor onze familie. Ook voor wat betreft de werkzaamheden aan het modelspoor. Fase twee is afgerond en mijn zonen hebben het weer voor elkaar. Fase drie moest er komen. En niet zomaar een uitbreiding, nee, 7,5 meter tafel moet er bij komen.
In een eerder verhaal is hierover al het een en ander verteld. Dat dit nogal wat voeten in de aarde heeft moge duidelijk zijn. Een belangrijk punt is de telling van de wissels want door de toevoeging van nog eens 15 wissels kom je aardig in de knoop met de huidige telling. Gevolg: alle wissels krijgen een ander nummer. We tellen nu van rechts naar links. Omdat de wisselbesturing de oude telling moest behouden moesten alle wissels op de LSA-verdeler opnieuw aangesloten worden. Maar deze LSA-verdeler moet eerst van plaats verhuizen anders zitten de toevoerkabels in de weg voor de nieuw aan te leggen spoorbaan. Gelukkig waren de kabels lang genoeg om te kunnen verhuizen.

Er is nu plaats gemaakt onder de tafel en er is een extra verdeler toegevoegd om de nieuwe kabels voor fase 3 aan te kunnen sluiten.
Marcel heeft plannen om de brug ter hoogte van wissel 27 te bouwen zoals de Golden Gate bridge bij San Francisco. We zijn benieuwd hoe dat zal worden.
We houden je op de hoogte.

2 januari 2010 Door Marcel

Een nieuw jaar, een jaar met veel modelbouw activiteiten in het vooruitzicht. Met bijna 5 vierkante meter nieuw oppervlak is fase 3 weer een hele uitdaging.

De wekelijkse activiteten gaan onvermoeid door, tussen kerst en oud en nieuw een paar dagen vrij dan wordt er buiten de woensdagavond zo nu en dan nog wel eens een dagje extra mee gepikt waardoor de vorderingen van fase 3 goed zichtbaar zijn. Het frame is geplaatst, het traject is ingemeten waardoor alle benodigde rails, spoorhoogtes en landschapindelingen bekend en gedocumenteerd zijn. De eerste rails, het lange rechte stuk (5,3 meter!) ligt ondertussen op zijn plek en de eerste proef ritten zijn gemaakt op het nieuwe traject.

Zoals eerder gemeld, de brug boven wissel 27 moet een bijzonder object worden, met een overspanning van ruim 73 centimeter was het idee voor een tuibrug snel geboren. Achter de computer gedoken en een aantal proefontwerpen uitgewerkt. Een combinatie van de London Tower Bridge en de San Fancisco ’s Golden Gate Bridge als resultaat. Een ontwerp dat technisch ook goed haalbaar is. Van Lego een proef opstelling gemaakt om te zien of het past in het landschap. Lego is een perfect hulpmiddel voor dit soort bouwwerken, een steentje eraf, een steentje erbij, snel is een impressie te vormen welke redelijk op schaal is over te nemen voor het uiteindelijke bouwwerk, helaas ligt de Lego brug alweer in stukjes in de bak met de overige Legoblokjes zonder dat er fotos gemaakt zijn, maar in onderstaande tekeningen is het eindresultaat weergegeven.

Alle materialen voor de brug zijn in huis, eerst volgende woensdag kan er begonnen worden met de brug, De brug is crusiaal in het bouwprocess, wanneer deze af is kunnen we pas door met het verder leggen van het traject. Er ligt dus wat tijdsdruk op mij om te voorkomen dat er zo min mogelijk dagen verloren gaan en deze alleen gebruikt worden voor het nuttigen van de wel bekende Jagermeister.

Door Robert:

Mijn eerste bijdrage voor de site!!!
Oke mij was gevraagd ook een keer een stukje te schrijven over onze bezigheden.

Zoals jullie eerder op deze site hebben kunnen lezen was ik de weddenschap aangegaan dat het hele beveiligingssysteem er niet of niet goed werkend zou komen. Daar was een kratje bier op ingezet! Bij het definitief worden van fase 3 zag Marcel het ook wel in dat het niet echt haalbaar was.

Nu is er wel weer een leuk stukje geschreven over dat fase 3 erbij is gekomen en dat de regels in het software programma daardoor flink gegroeid is. Dus nu dacht ik nu ben ik aan zet voor een stukje op de site te plaatsen wat er echt gaande is. 😉

Maar weken geleden waren we het dus eigenlijk er wel over eens dat ik had gewonnen. Daardoor had ik eigenlijk een kratje bier gewonnen maar dacht ook aan de mede bouwers van de baan.

In goed overleg met Marcel is er voor gekozen om een vaatje Leffe Blond voor de PerfectDraft. Want we zouden samen 3e kerstdag vieren. Die zondag even de nieuwe brug ingemeten die Marcel op schaal van Lego had gemaakt. En dat allemaal onder het genot van een lekker koud getapte Leffe Blond. Zo is dus de weddenschap door mij gewonnen en met z’n 3-en lekker genuttigd.

Robert

23 januari 2010
Korte update, de hangbrug is af en kan geplaatst gaan worden in fase 3. Deze brug moest eerst af zijn voordat echt begonnen kon worden met het leggen van de rails. Vanaf komende woensdag wordt er weer hard gewerkt aan de aanleg van het spoor.

21 februari 2010

De update heeft even op zich laten wachten, er is in de tussentijd weer hard gewerkt aan bouwfase 3. Het zijn de niet zichtbare werkzaamheden die veel tijd kosten, er gebeurt veel maar je ziet niets. Achter de schermen is gewerkt aan de tuibrug, de elektronica voor fase 3 is aangeschaft en opgebouwd (zie techniek), het inmeten van de baan en het op juiste hoogte brengen hiervan vergt heel veel tijd maar is o zo belangrijk om de treinen straks zonder hakken en stoten soepel over het circuit te laten rijden.
Wanneer je naar de plattegrond kijkt is fase 3 in, grofweg, drie delen verdeeld, het bovenste deel (rechts op de tekening), een gebied met veel rondingen in de baan met behoorlijke hoogte verschillen en sluit aan op bouwfase 1, ook de tuibrug is hier geplaats. in het midden van de cirkel is een mangat gezaagd, ten behoeve van onderhoud,

deze wordt later weer terug geplaats. De bedoeling is een berglandschap aansluitend op een meer met een strand, maar hier zijn de meningen nog wat over verdeeld. (we komen wat ruimte te kort 🙂 ) Het berglandschap zal op één of ander manier afneembaar gaan worden omdat in de bergen 3 wissels zijn weggewerkt, in geval van een ongeval of onderhoud moeten we hier nog wel bij kunnen.
Het midden deel beslaat voornamelijk opstelsporen. 4 stuks welke vanaf de bedieningspanelen van spanning voorzien kunnen worden. rond de opstelsporen blijft een doorgaand traject intact zodat wanneer alle opstelsporen bezet zijn altijd doorgereden kan worden.

Het onderste deel (links op de tekening) ook een cirkelvormig gedeelte met een mangat ten behoeve van het onderhoud, ook hier is een wissel weggewerkt, zal uit een berglandschap gaan bestaan met veel hoogteverschillen in de sporen, een oude mijn ingang staat op de planning.

Robert neemt het onderste deel voor zijn rekening, Marcel het bovenste deel.

29 maart 2010

Weer ruim een maand verder. Geen heftige gebeurtenissen maar we kunnen melden dat voor fase 3 de bovenleiding zover gevorderd is dat er al een volledig traject kan worden gereden door treinen met stroomafname via de bovenleiding. Nog niet alle sporen zijn geëlektrificeerd, maar dat is een kwestie van tijd.

De portalen zijn praktisch allemaal klaar. In deze bouwfase wordt ongeveer 70 meter messing 1 mm rond voor de bovenleiding verwerkt. Verder zo’n 16 meter 4 mm vierkant messing en 20 meter 2 mm rond voor de portalen. Al met al weer een enorme klus. Niet het leukste werk, maar wel noodzakelijk.

Marcel is gestart met de bouw van de rotspartij in noordoostelijke hoek. Dit is toch wel een lastige klus, want achter in de rots bevinden zich een 3-tal wissels die toch bereikbaar moeten blijven voor onderhoud en dergelijke. Een deel van de rotspartij moet dus afneembaar worden.

Robert neemt de rotspartij aan de noordwestelijke kant voor zijn rekening. Ook lastig want in de tunnelingangen van de rots zitten ronde rails. De breedte van de ingang moet daar op aangepast worden zodat lange wagons in de bocht geen problemen ondervinden met de zijkanten van de tunnelingang.

26 april 2010
De tijd gaat snel, bijna weer een maand voorbij na de laatste update. We hebben niet stil gezeten.
Fase 3 is ondertussen compleet voorzien van bovenleiding. en verbonden met het bestaande deel in fase 1. Dat het weer een gigantische klus geweest is valt te raden. Met ruim 25 meter aan nieuw spoor is even zoveel bovenleiding nodig. Ruim 60 meter messingdraad is verwerkt, vele masten en alle soorten en maten gefabriceerd. Dat dit nog wel eens bijzondere situaties en hoofbrekers oplevert is goed te zien in de foto links. Op het rangeerterein waar 4 sporen samen komen is het bouwen van de bovenleiding een uitdaging.

 

 

 

De berg aan de westzijde en de heuvel aan de oostzijde beginnen vorm te krijgen. Met kippengaas is een berg/heuvel landschap gevormd. Met papier maché wordt de onderlaag aangemaakt waarna we met Knauf Geelband en kleurstoffen de bergen en heuvels gaan aanleggen. Foto links geeft een duidelijk weergave hoe fase 3 gekoppeld moet gaan worden aan fase 1.

 

 

31 mei 2010

De bergen zijn zover klaar dat ze met gips aangesmeerd kunnen worden. Tijdens proefritten door de bergen bleek door het drogen van het papier-maché het kippengaas is gaan trekken. Grote problemen, want de pantografen van de treinen haakten in het kippengaas. En natuurlijk op plaatsen waar je er niet meer bij kunt komen. Gevolg: delen van de in aanbouw zijnde berg weer los nemen en zodanig wijzigen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.
Een ander nieuwigheidje is gemaakt bij het reparatiespoor. Dit is het doodlopende spoor bij de linker berg. Dit spoor wordt gebruikt om reparaties aan treinstellen uit te kunnen voeren. Maar het is wel lastig als de bovenleiding steeds in de weg zit. Hier is de volgende oplossing voor bedacht: Boven de rails is een draaibaar glazen dak gebouwd waaronder de bovenleiding is bevestigd. Bij werkzaamheden kan dit dak omhoog gezet worden zodat de rails helemaal vrij komt. Dit omhoog klappen gebeurt elektrisch door middel van een servo.

Meer info over de aansturing van de servo in het hoofdstuk techniek.