Bouwfase 2 – 1

Mei 2007

Het is eind mei 2007. De bouwactiviteiten liggen nu even op een laag pitje.

Jawel, de woensdagavond is nog steeds treinenavond maar we zijn nu alles wat we hebben gebouwd aan het fijntunen. Ook de rails is aan een schoonmaakbeurt toe. Wat vervuild dat snel, met alle gevolgen van dien. Haperende en stotterende treinen als gevolg van vuilafzetting op de rails.

Hiervoor heb ik een houten blokje voorzien van zeem en nat gemaakt met wasbenzine. Hiermee veeg je over de rails en het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon.

In het vorige hoofdstuk (Bouwfase 1) is al verteld dat er plannen zijn om het spoortraject groter te maken. Enkele gesprekken met Ria (mijn vrouw en moeder van de jongens) en enige overredingskracht heeft er toe geleid dat ze uiteindelijk overstag is gegaan. De wasmachine, de boiler en de CV-installatie moeten er aan geloven. Er moet een nieuwe combiketel komen en voor de wasmachine moet een andere plaats worden gezocht.

Het plan wordt als volgt:

Het rood getekende deel is het bestaande deel. Het blauw getekende deel wordt de uitbreiding. Hiervoor wordt wissel 11 (in fase 1 is dat wissel 10) vervangen door een Engelse wissel zodat een prima verbinding met het nieuwe deel ontstaat. Tevens wordt via wissel 13 nog een koppeling gemaakt met het bestaande deel. Wissel 10 is hiervoor toegevoegd.

Twee doodlopende opstelsporen die uitkomen in een kolen overslagpunt en een herstelwerkplaats voor treinen zijn ingepland. Aangezien hier geen treinen gaan rijden en het meer een stilleven zal worden, zijn twee handwissels toegevoegd.

 

Tijdens de laatste beurs in Mijdrecht hebben we al wat extra rails en wissels gekocht, maar het bouwplan is wat aangepast zodat we weer materiaal tekort komen.


Dus eerst maar eens inventariseren wat we nodig hebben voor de nieuwe bouwfase.

In de woonkamer eerst maar eens het nieuwe traject uitmeten met het materiaal wat we voorhanden hebben en dan bepalen wat we tekort komen.

Tekeningen erbij en invullen wat elk deel aan materiaal kost.
Waren we begonnen in bouwfase 1 als een lolletje om een treintje te laten rijden, nu is het al een serieuze zaak geworden om alles zo mooi mogelijk te maken, waarbij ook gelet wordt op de kleinste details. Ook bouwfase 2 zal tot in de kleinste details worden gebouwd.

 

Juli 2007

De vakantie is achter de rug dus gaan we weer met goede moed verder met de bouwactiviteiten in fase 2. Zoals al eerder verteld moet de boiler en de CV-installatie wijken voor het nieuwe bouwplan. Dus eerst maar gaan slopen.

Wat een zee van ruimte krijg je dan ineens. Na de sloop de nieuwe combiketel plaatsen en de wasmachine verplaatsen naar een andere plaats en alles is gereed om de tafel uit te breiden.

De betonnen muur aan de achterzijde is wel erg kaal. We overwegen nu om hier een berglandschap op te maken. Hiervoor kunnen we een aan elkaar geplakte fotoserie gebruiken die in Oostenrijk zijn gemaakt.

4 oktober 2007

Het is al enige tijd stil met het schrijven van de vorderingen. Dat wil niet zeggen dat er niets wordt gedaan. Het tegendeel is juist waar. Er wordt hard gewerkt aan fase 2. Maar niet alles is het vermelden waard.

Dus even een update:
Na de vervanging van de boiler en CV-ketel door een combiketel is de tafel uitgebreid met een nieuw tafelblad. Zie de foto’s hieronder. Het nieuwe railsplan is uitgelegd en de railsverhogingen aangebracht.
Marcel kreeg ineens een zonnesteek (met deze slechte zomer????), hij had het idee om een tunnel te bouwen onder het nieuwe spoor. Oké, maar je bouwt hem dan maar helemaal zelf. En daar wordt momenteel hard aan gewerkt.
 
 

 
Robert is druk doende om de ruimte tussen fase 1 en fase 2 op te vullen met een brandweerkazerne met alles wat er omheen hoort. Oprit, plein, bomen en noem maar op.

 

 

De betonnen muur ondergaat een metamorfose. Zoals hierboven al gemeld zal hier een landschapsfoto gemaakt worden. Deze foto is ondertussen klaar om opgeplakt te worden. Een foto van 2.30 meter x 64 cm.

De achterwand wordt nu eerst voorzien van hardboard wat golvend om de bestaande afvoerbuizen loopt. Hierdoor zijn deze buizen mooi weggewerkt.

 

 

Originele foto’s door Christian Houkes. Samengevoegd en bewerkt door Marcel Houkes D.M.V. Canon PhotoStitch
Onderwerp: Wilder Kaiser – Leukental Oostenrijk
Detail: Foto is niet voor niets gekozen: Christian en Marcel hebben de Ellmauer Tor (doorgang rechts van het midden) vanaf de achterkant beklommen en zijn via deze kant weer afgedaald.

Ook het rijdend materieel is uitgebreid met een prachtig onbeschadigd stoomloc type BR 01 001. Gezien op Marktplaats. Maar aangezien dit loc in de bochten wat verder buiten de rails steekt, moet hier en daar wat aan de opstelling van palen, muurtjes e.d. gedaan worden.
Het loc botst met de zijkant tegen van alles en nog wat aan. Zelfs de contacten van de aansluitrails zijn te hoog voor dit loc. Typisch, want je zou zo denken dat er met de constructie van dit loc rekening wordt gehouden met bestaande componenten.

Een paar weken later werd op Marktplaats een Hondenkop aangeboden. Na enig heen en weer bieden konden we de trein ophalen. Dus dat werd een ritje richting Almere.

Wees verstandig en ga NOOIT ‘s nachts de A1 op. De terugreis duurde maar liefst 2 uur voor een afstand van nog geen 75 km. Daar wordt voortdurend aan de weg gewerkt.

Ook Almere is geen pretje om te rijden. Almere in wil nog wel, maar wil je volgens Tom Tom weer terug, vergeet het dan maar. Eén groot drama.

Op de foto zie je het pronkstuk, bestaande uit twee delen. Het zou wel mooi zijn als er nog een tussenrijtuig bijkomt. Wie weet, loop ik het nog eens tegen het lijf. Eens kijken op de volgende beurs op 25 november in Nuland.

25 november 2007

De Trix Express-beurs op 25 november in hotel Nuland was weer een succes. Er waren veel exposanten die hun waar hadden uitgestald. En, zoals ik al eerder had geschreven, ging ik op zoek naar tussenrijtuigen voor de Hondenkop om van een tweetje een viertje te maken. Na wat heen en weer lopen kwam ik tot de ontdekking dat er slechts één exposant was die twee verschillende tussenrijtuigen in de aanbieding had.

Helaas, ik heb ze laten liggen. € 200,00 voor twee rijtuigen die ook nog eens niet zo mooi waren, vind ik te gortig.

Het enige wat ik heb aangeschaft waren nieuwe wielen voor de Hondenkop en andere rijtuigen. Vooral het wisselen van de kunststof wielen naar metalen wielen is een enorme vooruitgang voor wat betreft het rijden.

De Hondenkop had nog wielen die niet orgineel Trix Express waren. Met gevolg dat er af en toe een ontsporing plaatsvond. Dat is nu helemaal opgelost.

Ook de wielkasten van de Hondenkop zijn deels vervangen door nieuwe. Metaal i.p.v. plastick. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat….

Verder nog nieuwe anti-slipbandjes voor de 218 aangeschaft.

Maar dan loop je even verder over de beurs en wat ziet mijn oog…. Daar rijdt een 3-delige ICE, volledig geschikt voor de Trix Express rails. Jammer, ik had niet genoeg geld bij me om hem mee te nemen. Ik ga naar de beurs met een bedrag wat ik wil besteden. En aangezien ik al wat onderdelen had ingeslagen was het beschikbare budget niet meer voldoende. Ria, mijn vrouw, zal wel in janken uitbarsten als ik het vertel. Ze heeft eens in zo’n trein gezeten op reis naar Keulen. Dus die is helemaal verzot op dit model. Ik zal wel eens via e-mail gaan shoppen, want ik weet wie de exposant was.

Voortgang van de bouw

De twee besturingskasten zijn in gebruik en dat is wel een verademing. Geen losse kabels meer over de grond, de Trix-trafo’s opgeruimd en de treinen zijn vanaf twee punten te besturen. Ook is op de besturingskast de verlichting per groep te schakelen.
Hoe dat in zijn werk gaat wordt verder beschreven in tabblad Techniek, hoofdstuk Koppeling van de rijstroomregelaars.

Verder zijn we begonnen met het aanbrengen van de bovenleiding. Dit moet in verschillende fases gebeuren, want anders zit je elkaar in de weg.

Dus dat betekent dat er weer nieuwe masten en portalen gemaakt moet worden. Dit wordt echt een uitdaging, want op sommige plaatsen moeten 5 sporen overbrugt worden. Zoals in de bouwbeschrijving van fase 1 al is verteld, maken we alles zoveel mogelijk zelf. Dus ook de masten en portalen. Dat kost wel veel tijd, maar ach, je bent van de straat, je zit niet in de kroeg en je bent je vrouw niet tot last…. (geintje)

Marcel is erg druk met het testen van zijn eigen ontworpen software programma om de baan te beveiligen en Robert zorgt voor de Jägermeister en is begonnen met de bouwvoorbereidingen van een berglandschap waar een spoor in weggewerkt wordt.

Dit landschap moet aansluiten op het landschap op de grote foto tegen de achterwand. Dat zal wel erg mooi worden.