Bouwfase 2 – 2

2 januari 2008

De eerste woensdag in het nieuwe jaar is uiteraard ook weer de standaard treinenavond. Dus wordt er weer hard gewerkt aan bouwfase 2.

De masten voor de bovenleiding zijn praktisch klaar, de bovenleiding moet nog gemaakt worden. Hiervoor is 25 meter draad (messing) in bestelling. Dat brengt het totaal op zo’n 60 meter draad wat goed is voor ongeveer 30 meter bovenleiding. Véél meer dan ik ooit had gedacht. Het deel waar de rots/bergpartij komt is voorzien van kippengaas en zal bewerkt worden met papier-maché. Dat wordt lekker kliederen.

Wat valt er nog te melden over de afgelopen maand? We zijn eind november bij Raymond Peters in Wijchen op bezoek geweest. Hij had op de beurs in Nuland de eerder genoemde ICE rijden en had hem nog voorradig. Dat was dus een gezellig avondje op zijn zolder vertoeven. Meteen ook maar het probleem van de sprinter voorgelegd, want hij is ervaren in het ombouwen van Fleischmann sprinters naar Trix Express. Zie probleembeschrijving in het hoofdstuk Bouwfase 1. Ik zou het zelf ook wel op kunnen lossen, maar ik ben niet in het bezit van een draaibank om de wielen op maat te draaien. Raymond heeft een tafeldraaibankje en is daar zeer bedreven in. Afijn, de aandrijfwielen van de sprinter worden nu door hem omgebouwd. Met de komende beurs in Mijdrecht (22 maart) zien we wel hoe het er mee staat.

28 september 2008

Het is al veel te lang geleden dat we de site hebben bijgewerkt. Plezierige en minder plezierige zaken in de familiesfeer zijn hier de reden van. Eén van de plezierige redenen was het feit dat zoon Marcel tijdens de Olympische spelen in China (Beijing) was om voor het bedrijf waar hij werkt de hele computeromgeving en het hele netwerk van de Olympische spelen in de ruimste zin aan de praat moest houden. Een gigantische klus die hij voor geen goud had willen missen. Voor geïnteresseerden verwijs ik graag naar zijn dagboek: www.houkes.eu

Maar helemaal stil hebben we niet gezeten. Tussen de bedrijven door is er toch wel het een en ander gedaan.
Begin van het jaar waren we bezig met het bouwen van een tunnel van papier-maché. Deze tunnel is klaar en is helemaal aangekleed. De bovenleiding is gereed, een nieuw station is geplaatst. Dit station dateert nog uit de tijd dat we nog op de Parkweg woonden. Dus al zeker 35 jaar oud. Bij het station is een tweede perron gebouwd met daarbij een voetgangersbrug naar het perron van het station.

 

 

 

Ook is het industrieterrein verder aangekleed. Kolenoverslagpunt, benzineopslag, locomotiefloods, etc. De omgeving bij de rails tegen de achtergrondfoto is voorzien van groen, bomen, grind enzovoort. Je hebt nu het idee dat de achtergrondfoto een echt vergezicht voorstelt.

 

 

 

Op de beurs in Mijdrecht komen we Raymond Peters tegen. Hij heeft daar een stand ingericht. Raymond is op de hoogte van onze liefhebberij en dan bedoel ik niet zozeer de treinenhobby, maar dat wat als een rode draad door ons verhaal loopt: Een lekker glaasje Jägermeister op de woensdagavond. Hij attendeerde ons op een railbus met Jägermeisterreclame. Tja, dan ga je natuurlijk voor de bijl.

Zoals al eerder is verteld, kunnen we alles vanaf twee besturingskasten de treinenloop en de verlichting schakelen. Maar ook de wissels zijn vanaf beide kasten te bedienen door middel van een één-knops bediening. Hierachter zit een flip-flopschakeling die de wissels in de juiste stand zet (zie ook hoofdstuk Techniek)

 

 

3 mei 2009

De tijd vliegt om, zakelijke beslommeringen slokken veel tijd op waardoor het schrijven over de vorderingen van de bouwactiviteiten een beetje in de verdrukking komt. Maar dat neemt niet weg dat er toch wel zeer regelmatig gebouwd wordt. Sterker nog, ook bouwfase 2 dreigt op een eind te komen, wat voor de bouwers (met name de twee zonen) weer reden is om nieuwe plannen te smeden. De consequentie is dat fase 3 op de projectietafel komt te liggen met alle gevolgen van dien.

Als deze nieuwe bouwfase door de keuringscommissie komt (ja, ook de vrouw des huizes heeft een vinger in de pap….) dan moet de diepvriezer er aan geloven. Die staat nu in de weg. Het plan ziet er zo uit. Het blauwe deel is het bestaande deel, het rode deel wordt de uitbreiding in fase 3. Breder kunnen we het niet maken, de bouwplaat loopt dan van muur tot muur.

De bedoeling van fase 3 is een rangeerterrein waar de treinen kunnen staan die even niet in gebruik zijn. Nu hadden we al een viertal sporen die stroomloos gemaakt konden worden om treinen te parkeren, maar ondertussen hebben we al zoveel loc’s dat we ruimte tekort komen. Met wat passen en meten kwamen we tot de conclussie dat het wel erg leuk zou zijn om fase 3 nog verder uit te breiden met een omloop van ruim 7 meter maar ook hier zal de keuringscommissie haar zegje over moeten doen.
Binnenkort meer in het nieuwe hoofdstuk: Fase 3.

De jongste aanwinst is het loc van de NS met nr 1823 met ertswagons er achter.

Wat is er in de afgelopen periode zoal gedaan: In bouwfase 1 was voor het station, tussen de sporen nog een deel onbewerkt. Hier is een perron tussen gebouwd. Fase 1 is hiermee afgesloten en hebben we als afsluiting er maar weer een borreltje op genomen. In fase 2 is het luik van het mangat aangekleed met een boerderij tafereel en ook voorzien van een molen.

Stroomperikelen: We hebben nu al zoveel verlichting en andere stroomverbruikende attributen aangesloten dat de stroomvoorziening aan zijn top begint te komen. Moeten we maar weer even over nadenken hoe we dat zonder al te veel kosten kunnen uitbreiden. Op dit moment is het verbruik ongeveer 5 Amp. bij 12 volt, gevoed door een elektronisch geschakelde transformator die afkomstig is van een halogeen verlichtingsset. Dat werkt voortreffelijk. Deze transformator levert een zeer stabiele spanning ongeacht het verbruik. Maar aan alles is een grens, de transformator is geschikt voor een afname van 60 watt en dat is bijna bereikt.

We gaan ons nu dus storten op de plannen van fase 3. Als hierover weer wat te melden is, dan komt er weer een hoofdstuk op onze website bij.

15 oktober 2009

Een mijlpaal is bereikt, Bouwfase 2 is officieel afgerond, uiteraard is dit gevierd met één (of twee) overheerlijke Jagermeister(s) en orginele ouderwetse door oma gemaakte gehaktballetjes!

We zullen snel een aantal impressie fotos toevoegen aan de site.