Een groot deel van de tijd die besteedt wordt aan de modelspoorbaan gaat op aan onderhoud. Wissels, rails en bovenleiding hebben regelmatig een schoonmaak en opknapbeurt nodig. Op die momenten zal er ook veel getest moeten worden. Even een wissel omzetten of een trein over een baanvak laten rijden. Een praktisch probleem is dat niet elke locatie bereikbaar is vanaf een bedieningspaneel. Een wissel bedienen of een trein laten rijden waarbij je zelf op de betreffende locatie aanwezig bent kan alleen wanneer je met zijn tweeën bent. Niet erg handig dus. Voor de wissels hadden we hier al een soort van oplossing voor bedacht. Op het elektronicabord bevond zich een meerstanden schakelaar welke je kan instellen op een wisselnummer. Met een lang snoer en een kastje met een drukknop kan de wissel bediend worden. Nadeel is dat altijd de stofkap van het elektronicabord verwijderd moet worden om de meerstandenschakelaar te bedienen. Daarbij moet je altijd naar het elektronicabord lopen om een andere wisselkeuze in te stellen. Werkbaar, maar in de praktijk niet echt praktisch.
Hiervoor is een oplossing bedacht waarbij ook direct het “rijden op locatie” mogelijk gemaakt wordt.
Het wisselstandvoorkeuze kastje is vervangen door een elektronica print, de “afstandbediening” met de drukknop is vervangen door een wat meer geavanceerd bedieningskastje.
Het bedieningskastje bevat een DTFM (telefoon) toetsenbord waarmee een code naar de wisseltestprint gestuurd kan worden. Aan de hand van de code zal op de print één van de multiplexers in een dusdanige stand geplaatst worden die overeen komt met de gekozen wissel. De uitgangen van de multiplexers zijn gekoppeld aan de stuuringangen van de wisselbedieningsprinten. Via het DTFM toetsenbord kan met toets * een puls gestuurd worden en wordt de wissel bediend. Als DTFM ontvanger is een IC type MT8870 gebruikt.
Tevens op het afstandbedieningskastje een 3-tal schakelaars waarmee een treincircuit gekozen kan worden. Een drukknop voor de rijrichting en een potmeter voor de snelheidsregeling. De schakelaars, de drukknop en de potmeter sturen een print aan die de bestaande bedieningspanelen voor het geselecteerde circuit overneemt.
Let op! Bij gebruik van dit kastje kan er maar met één trein tegelijk gereden worden.
Met deze combinatie, wissel + treinbediening kunnen we op elke willekeurige plek in, op, onder of achter de baan gaan zitten en de werkzaamheden uitvoeren zonder telkens terug te moeten naar de bedieningspanelen. Het kastje wordt met één UTP-kabel (8-draads, 15 meter) met het elektronicabord verbonden. Na de schoonmaak/herstelwerkzaamheden kunnen we de kabel weer afkoppelen.