Bovenleiding

De Sprinter, de Hondekop, de 1800 series en nog wat ander rijdend materieel zijn voorzien van pantografen (de stroomafnemers). Deze treinen kunnen in modelspoorvorm rijden zonder de bovenleiding, maar dat is natuurlijk niet zoals het bedoeld is. Vanaf het eerste moment, aan het begin van fase 1, was al besloten bovenleiding toe te voegen aan de modelspoorbaan zodat de treinen met pantografen ook daadwerkelijk via de bovenleiding van spanning worden voorzien.

In de handel zijn standaard sets bovenleiding en masten te krijgen, echter je betaald al snel meer dan 3,50 euro voor een stukje bovenleiding van 30 centimeter. Wanneer we fase 1 t/m 3 optellen hebben we al ruim 90 meter rails, dus dit gaat aardig in de papieren lopen.

Messing van nog geen 50 cent per meter, een rolletje tin en engelengeduld levert een monsterklus maar bespaart een hoop geld. In elke meter bovenleiding gaat al snel 2.5 meter messing zitten. Nog niet gesproken over de hoeveelheid masten.

 


Werken aan de modelspoor vindt niet alleen plaats op zolder waar het spoor is opgesteld. De keukentafel is een goed alternatief. Met vooraf gemaakte mallen en bouwtekeningen wordt de monsterklus geklaard en wordt de ruim 200 meter messing verwerkt.

Het maken van de bovenleiding is één, het plaatsen is twee. Dit is een secuur werkje waar veel geduld en testmeters gemaakt worden. Bovenleiding plaatsen in een zig-zaggende beweging om slijtage aan de pantografen te voorkomen. In bochten en boven wissels en kruisingen voorkomen dat de pantograaf van de bovenleiding afloopt of achter een kruisende bovenleiding blijft hangen met als gevolg dat de hele boel kapot getrokken wordt.