Beveiliging geschiedenis

Het leuke van een Trix Express spoorbaan is dat je, zonder technische toeters en bellen, met drie treinen onafhankelijk van elkaar kan rijden. Midden + buiten rail, midden + binnen rail en midden + bovenleiding.

Tijdens bouwfase 1 zijn er natuurlijk al vele test kilometers met de treinen gereden met alle gevolgen van dien, onder de kenners ook wel een “van Vollenhoventje” genoemd. Treinen die elkaar de baan uitdrukken omdat ze tegelijk een wissel op willen, kop-staart botsingen, of zelfs frontale aanrijdingen omdat twee treinen op één baanvak elkaar tegemoet komen en elkaar geen strobreedte ruimte willen geven… Ook is gebleken dat Engelse wissels bronnen van schade kunnen zijn.

Toen er weer een gevalletje “van Vollenhoven” optrad vonden wij dat dat eigenlijk niet zou moeten kunnen. Wat ga je daar aan doen? Met maar één trein tegelijk rijden kan ook niet de bedoeling zijn. Beveiligen was dus het antwoord. Maar hoe.

Zoals in het webhoofdstuk geschiedenis al is verteld was de mogelijkheid van elektronische besturing in de periode tot 1977 nauwelijks aanwezig. Althans, niet zoals nu met digitale besturing van de huidige merken. Er was van alles mogelijk met transistorschakelingen en standaard IC componenten als AND- en NAND-poorten, flipflops e.d. Maar in die tijd was dat nog behoorlijk aan de prijs, om over computers maar niet te spreken, die bestonden toen nog niet voor thuisgebruik. Daar kwam nog bij dat ik voor nop afgekeurde relais kon bemachtigen waarmee een behoorlijk betrouwbare besturing te maken was.
Het kostte wel veel ruimte en een hogere spanning om de relais aan te sturen (48 Volt), maar het functioneerde wel.
In het huidige computertijdperk is er veel meer mogelijk. Bijna iedereen heeft wel één of meerdere computers in huis. Dus in de huidige bouwfase (vanaf 2006) is tevens een plan gemaakt om de baan te automatiseren (beveiligen).
Deels blijft de aansturing handmatig (wissels en treinbesturing), maar worden de seinen en trajecten door een computerprogramma aangestuurd en beveiligd. Dit programma leest de wisselstanden uit en weet waar de diverse treinen zich op het traject bevinden. Het programma kan ook de rijrichting van de trein bepalen en leest de status van de opstelsporen.